Baharatlar için raf ömrü, yemek pişirmek için en aromatik ve lezzetli oldukları süre anlamına gelir.Kolayca bozulmaz ama lezzetlerini kaybedebilirler. Uzun süreli saklama için baharatlarınızın tazeliğini korumak için doğru şekilde saklamanız önemlidir. Bu ipuçlarını uygulayarak baharatlarınızın tazeliğini korumasını sağlayın.
Tüm baharatların ömrü uzundur ve hava geçirmeyen kaplarda muhafaza edilerek tazeliğini korur. | |
Isı, nem ve doğrudan güneş ışığı baharatlarınızı uzak tutmanız gereken unsurlardır. Baharatların tadı ve aroması bu elementlere maruziyetten etkilenir. Ayrıca baharatları bir pencere, mutfak lavabosu veya gaz ya da sobanın yanında saklamaktan kaçının. | |
Genel olarak baharatları buzdolabı veya dondurucuda saklamayın, yoğunlaşma nedeniyle tat ve aroma kaybına neden olur.İstisnai olarak elzem olmasada, kırmızı biber ve pulbiber gibi kırmızı baharatlar, buzdolabında saklanırsa pigmentlerini daha uzun süre korur.Benzer şekilde, çam fıstığı, susam ve haşhaş tohumu gibi yağ içeren baharatları buzdolabında saklamak, bunların bozulmasını önleyebilir. | |
Her kullanımdan sonra tüm baharat kaplarınızı her zaman sıkıca kapattığınızdan emin olun. | |
Ölçmek için daima temiz, kuru kaplar kullanın. Baharatların nemli bir ölçü kaşığı ile kepçelenmesi, kabın içine nem katar ve bu da sonuçta o kapta depolanan tüm baharatın aromasını bozabilir. | |
Baharat kabınızı tutup buharı tüten sıcak yemek pişirme tencerenizin üzerine serpmeyin.Ne kadar kolay olursa olsun, bundan kaçınmak gerekir.Tencerenizden yükselen buhar,saklama kabınıza oldukça fazla nem vererek baharatların birbirine yapışmasına ve lezzetini kaybetmesine neden olur. |
Genel Olarak Baharatların Raf Ömrü
Öğütülmüş Baharatlar | 2 Yıl |
Tane Baharatlar | 3-4 Yıl |
Bitkiler ve Otlar | 1-2 Yıl |
Çeşni ve Baharat Karışımları | 1-2 Yıl |
Tohumlar | 4 Yıl |
Taze baharatların güçlü bir aroması vardır, bu nedenle basit bir koklama testi size eski baharatlarınızı atmanın zamanının gelip gelmediğini söyleyebilir. Tane baharatlarda, kokuyu serbest bırakmaları için onları kırmanız yeterlidir. O güçlü aroma yoksa, değişim zamanı gelmiş demektir.
Yapraklı otların rengi solar ve pul biber ve kırmızı biber gibi kırmızı baharatlar yaşlandıkça kahverengiye dönme eğilimindedir. Otlarınızın ve baharatlarınızın hem rengini hem de aromasını değerlendirerek, hala taze olup olmadıklarını kolayca belirleyebilirsiniz.
Baharatlarınızı cömerçe kullanmak ve atmak zorunda kalmamaktır.
Birçok çevrimiçi tarif, makul miktarda baharat içerir:Sevdiğiniz tariflerde belirtilen baharatları biraz artırın ve ne olacağını görün. Ekstra lezzet desteğini sevmeye başlayabilirsiniz.
Baharatlarımıza diğer tüm malzemelere verdiğimiz özeni verirsek, yemeklerimizin kalitesi kesinlikle heyecan verici yeni zirvelere çıkacaktır.
Ayrıca Bakınız: Baharat Etkileri ve Kullanım İpuçları
Heyecan verici tekliflerden ilk siz haberdar olun