Slide Ürünler Tarifler Keşfedin Bize Ulaşın navigate_next navigate_next navigate_next navigate_next X

Pulbiber

Ağız buruşturan ve ateşli bir lezzet.Küçük bir miktar biber bile gerçek bir etki yaratabilir.Sayısız çeşidi bulunan biberler, binlerce yıldır tüm dünyada milyonlarca yemeği dönüştürmektedir. Biber, ince bir baharattan güçlü bir vuruşa kadar her şeyi ekleyebilir.Tatlı veya tuzlu yemeklere hoş bir katkı sağlayabilir. Bu özel acıyı üreten bileşen Kapsaisin’dir ve farklı yoğunluklar Scoville birimlerinde ölçülür. Esasen, Kapsaisin ne kadar fazlaysa, acılık 0’dan (tatlı bir dolmalık biberden ölçeğin en üst noktası 2.200.000’e) alevli Carolina Reaper’a kadar değişir.Ülkemizde kullanılan baharatlar içerisinde ilk sırayı pul biber almaktadır.

Patlıcangiller (Solanaceae) familyasından anavatanı Güney ve Orta Amerika olan sebze ve baharat olarak kullanılan bir tarım bitkisidir.

Çok yıllık bir bitki olmasına karşın bir yıllık bitki olarak yetiştirilir. 0,5–1,5 m’ye kadar uzanan türün sık dallı bir yapısı vardır. Yapraklar yumurtamsı ya da mızraksı yumurtamsı biçimde kenarı düz olup rengi yeşil ya da mordur. Yaprak koltuğundan çıkan tekli ya da ikili çiçeklerin beş taç yaprağı ve çanak yaprağı bulunur. Başlangıçta yeşil renkli olan meyve olgunlaştığında kırmızıya döner. 

Capsicum annuum çeşitli iklim tiplerine hoşgörülü olmasına karşın genellikle en iyi gelişmeyi sıcak ve kuru iklimli yerlerde gösterir. Dünya’da diğer ürünlere göre geniş ölçüde yayılmasında; kolaylıkla yetişebilmesinin yanı sıra farklı tat özelliklerine sahip olması sıralanabilir.

Ülkemizde kırmızıbiber ekim alanının yaklaşık %48’i ve üretimin ise %65’i Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde yapılmaktadır.

FAO istatistiklerine göre, dünya kırmızıbiber ekim alanı yaklaşık 2 milyon hektar olup,Pul biber dünyada en fazla Çin, Hindistan, Meksika ve Türkiye’de üretilmektedir.

Acı biber, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde her gün dünya nüfusunun dörtte biri tarafından yenir.Acı Biber Capsicum ailesine ait çok yıllık çalılardır.

MÖ 8.000 ile 5.000 arasındaki tarihte,  yabani biber bitkilerini yetiştiren ilk biber severler vardı.

Halen bugün bilinen yaklaşık 28 ana vahşi form vardır. İlk evcilleştirilmiş biber, bu vahşi türlerden birinden ortaya çıktı. Yine Meksika’daki Oaxaca’daki arkeolojik buluntular, ekili ilk türün Capsicum annuum olduğunu gösteriyor. Acı biber, Amerika’daki en erken evcilleştirilmiş ürünlerden biridir.ve Kristof Kolomb 1492’de Yeni Dünya’ya gidene kadar dünyanın çoğu tarafından tamamen bilinmiyordu.

Acı biber yediğinizde hissettiğiniz yanma ve ağrı, kapsaisin adı verilen bir bileşikten kaynaklanır. Kapsaisin tüketmek vücuttaki ağrı reseptörlerini tetikleyerek size potansiyel olarak  biraz tehlikeli bir şey yaptığınıza dair bir uyarı gönderir .

Kapsaisin, yutulduğunda, normal evrimsel amacı vücudu tehlikeli fiziksel acıya karşı uyarmak olan ağrı reseptörlerini tetikler. İnsanlarda, bu, fırın eldiveni unutursak sıcak bir tava düşürmemize yardımcı olan aynı mekanizma aracılığıyla tetiklenir.İşleyen teori, biber yemenin bize sanki gerçekten çok sıcak bir yemek yemişiz gibi aynı hissi vermesi, dolayısıyla yanmasıdır.Ancak bilim adamları herhangi bir doku hasarı olmadığını söylüyor. Bu bir beyin yanılsamasıdır.Ağrı reseptörleri aracılığıyla beynimiz, dilimizin yandığını düşünmeye yönlendirilir.

Öyleyse bu yakıcı acıyıcı neden bu kadar severek yiyoruz?

Belki de kendimiz için gerçek bir tehlike olmadığına dair bilinçli olarak farkındalığımızı sürdürürken acı biberleri atıştırmanın acı verici deneyimini arıyoruz. Sonuçta, insanlar başka türlü istenmeyen ancak görünüşte güvenli olan diğer pek çok duygudan zevk alıyor – ve aktif olarak arıyor -: hız treni veya paraşütle atlama tarafından sağlanan düşme hissi, korku filmleri izlerken korku ve endişe duyguları, yaşanan fiziksel acı buzlu suya atlarken, hatta bir gözyaşını seyrederken ortaya çıkan üzüntü duyguları.

Acı biberlerin işlenmesi:

Capsicum Annuum L. türüne giren bitkilerinin tam olgunlaşmış acı meyveleri yıkanır, sapı alındıktan sonra, güneş ışığında veya fırınlarda kurutularak, çekirdekli veya çekirdeksiz yarı öğütür yani pul haline getirilir.Daha sonra belirli oranda bitkisel yağ (yaklaşık %8) ve yemeklik tuz (%7) eklenerek devlip taşı altında tavlanır.
İsot Biber;  pul haline getirilmiş biberlere kızıştırma teknikleri uygulanarak, fermantasyona tabi tutulur.Bu işlemin sonucunda kırmızı olan biber siyaha dönüşür ve isot adına alır.

Mutfakta Kullanımı:

Pulbiber aslında tuz ile beraber mükemmel bir sofra çeşnisidir. Sadece bir veya iki sallama ile sıkıcı çorbalara, sıcak yöre yemeklerinin tamamına  ve salatalara biraz baharat katabilir, onları wooow’a dönüştürebilirsiniz.

Lezzet profili

Yakut kırmızısı acı biber, dumanlı ve yoğun bir aromaya sahiptir, bu nedenle en iyisi idareli kullanılır. Ölçeğin ortasında, ezilmiş biber pulları, farklı bir lezzet ve görsel çekicilik katmak için harikadır ve salatalardan patates kızartmalara kadar her şeyin üzerine serpilerek daha özgür bir şekilde kullanılabilir. Acı biber çok daha konsantre kurutulmuş ve öğütülmüş olduğundan, küçük bir kepçe bile bol miktarda lezzet katabilir. Tolerans seviyelerinizden emin değilseniz, acılığı kontrol etmenin sırrı zamanlamadır. Daha hafif bir yaklaşım için, pişirmenin sonuna doğru serpin veya ekstra acı için pişirmenin başında ekleyin.
Tuz tüketiminizi azaltmaya çalışıyorsanız, yemeklerinize pulbiber eklemek harika bir yoldur.
Bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da, acı biberlerin metabolik hızı artırdığı, bağışıklığı güçlendirdiği ve damar tıkanıklığını gidermeye, iltihapla mücadeleye kadar çok sayıda faydası olduğu söyleniyor. Ayrıca sindirime yardımcı olduğuna ve kan basıncını düşürdüğüne inanılıyor.

Ekonomi; Çukurova Baharatları olarak Bursa bölgesinden temin ettiğimiz Tatlı Toz Biberin kalitesi her zaman en yüksek mutfak standardındayken, fiyatı, Türkiye’nin en düşük fiyatlarındandır.

  • Acı biberden yanan bir ağzı yatıştırmak için, bir bardak soğuk süt için
  •  Acı biberden gelen ısı, tohumlardan değil, etinden kaynaklanır.
  • Acılı bibere dokunduktan sonra gözlerinizi ovuşturmadığınızdan emin olun, çünkü Kapsaisin küçük dozlarda bile çok etkili olabilir.
  • Bir biberin ne kadar acı olduğu, yetiştirildiği yere bağlı olabilir – genellikle, iklim ne kadar sıcaksa, biber o kadar acı olur.
  • Çukurova Pulbiber’i Işık geçirmeyen kapalı bir kapta, serin yerde 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
  • Herhangi bir kurutulmuş baharat gibi, Pulbiber de zamanla özelliklerinin bir kısmını kaybeder. Pullara bir göz atın ve koklayın.Daha donuk görünüyorlarsa (parlak bir kırmızıdan turuncuya doğru) ve o karekteristik koku kabı açtığınızda hemen çarpmıyorsa, ekşimsi bir koku varsa mikrobiyolojik risklerden dolayı onları değiştirmek konusunda istekli olmalısınız.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
error: Alert: Content is protected !!