Slide Ürünler Tarifler Keşfedin Bize Ulaşın navigate_next navigate_next navigate_next navigate_next X

Karabiber

Akla gelebilecek hemen her tarife bir tutam karabiber eklenir ve neredeyse her lezzetli yemeğe yoğun bir dokunuş katar. Yüzyıllar önce Hintli tüccarlar tarafından ‘Baharatların Kralı‘ olarak selamlandı ve bu unvanı hak etmişti.Bugün karabiber dünyada en yaygın kullanılan baharattır.İmparatorlukların yükselişinden ve çöküşünden tek sarmaşıklı bir bitki sorumludur.
 
Tarihçe:Hindistan’da  MÖ 2000 yılına kadar uzanıyor.Mumyalandığında Büyük Ramses’in (MÖ 1303-1213) burun deliklerine doldurulmuş olan karabiber de dahil olmak üzere Hindistan’dan Mısır’a eski bir biber ticaretinin işaretleri bulunmuştur.Karabiber, dünyanın şekillenmesinde en büyük etkiye sahip olan tek baharat olabilir. Orta çağda, karabiber ve diğer baharatlara olan yoğun talep, dünyanın keşfi ve ülkeler arasındaki çatışmalar için büyük bir motivasyon kaynağıydı. Nitekim, Orta Çağ boyunca ve Rönesans’a kadar karabiberlerin o kadar değerli olduğu söyleniyordu ki, aslında para birimi olarak alınıp satılıyordu ve bir statü sembolüydü.Günümüzde biber bir zamanlar  olduğu kadar değerli görülmeyebilir, ancak sofralarımızda tuzun yanında kalıcı bir yer edinmiştir.Bugün Vietnam en büyük karabiber üreticisi ve dünya çapındaki toplam biber üretiminin neredeyse üçte birinden sorumlu. Kalan üçte ikisini Hindistan, Brezilya ve Endonezya üretiyor.

Karabiber bitkisi odunsu bir tırmanıcıdır ve 10 metre yüksekliğe ulaşabilir. Geniş parlak yeşil yaprakları dönüşümlü olarak düzenlenmiştir. Küçük çiçekler, her biri yaklaşık 50 çiçekten oluşan yoğun ince sivri uçlar halindedir.

Karabiber denilen meyveler, yaklaşık 5 mm (0,2 inç) çapında sert çekirdekli meyvelerdir. Kokuları nüfuz edici ve aromatiktir; tadı sıcak, acı ve çok keskindir. Bitki, en iyi büyüme için uzun bir yağmur mevsimi, oldukça yüksek sıcaklıklar ve kısmi gölge gerektirir. Yayılma genellikle bir ağacın veya bir direğin yanına yerleştirilen ve destek görevi görecek olan kök kesimler ile yapılır. Biber bitkileri bazen çay veya kahve tarlalarında serpiştirilir . 2 ila 5 yıl içinde tırmanmaya başlarlar ve 40 yıla kadar meyve üretebilirler.Meyveler kırmızılaşmaya başladığında toplanır. Toplanan meyveler yaklaşık 10 dakika kaynar suya batırılır ve bu da bir saat içinde koyu kahverengiye veya siyaha dönmelerine neden olur. Daha sonra üç veya dört gün güneşte kurutularak hazırlanır.

 
Kalite:Karabiber büyük, eşit büyüklükte ve koyu, kahverenginden siyaha giden bir renkte olmalıdır. Biber ne kadar koyu olursa tadı o kadar fazla olur.Kırıldıklarında veya öğütüldüklerinde keskin ve benzersiz aromalarını yayarlar.Karabiberdeki ana uçucu yağ piperindir ve ona karekteristik aromayı vermekten sorumludur.Öğütülmüş karabiber %3’e kadar uçucu yağ içerir.Bunun için Çukurova Baharatları olarak paketlenmeden hemen önce öğütür ve bu muhteşem aromayı sizler için hapsederiz.
 
Kalite İpuçları: Karabiber tanelerinin yoğunluğu ne kadar yüksekse aromasıda o kadar fazla olur.1 litrelik hacimde 550 gr ve üstü yoğunluğa sahip karabiber taneleri eşsiz lezzetler sunar.
 

Ayrıca tane fiyatından daha ucuza satılan öğütülmüş karabiberler, genelde biber meyveleri ile toplanan tatsız saplar, iğne başları ve dallar eklenerek öğütülürler.

 

Kullanımı;Özellikle biftek için doğal bir arkadaştır, doğal tadı ısı ile zenginleşir ve farklı, odunsu aroması birçok kişi tarafından anında tanınır.Neredeyse tüm tuzlu yemeklerde çok iyi çalışır. Sıklıkla sosları, salataları, yumurtaları veya peynirli yemekleri canlandırmak için kullanılır.

Pişirme Önerimiz:Çukurova çğütülmüş Karabiber’i pişirme işleminin sonunda ilave edin. Uzun süre pişirilirse lezzetini ve aromasını kaybettiği için sonuna yakın eklenmesi lezzetinin korunmasına yardımcı olacaktır.

– Yeşil, Kırmızı ve Siyah biberlerin hepsi aynı meyveden gelir ve farklı olgunluk seviyelerinde hasat edilir ve farklı bir tat ve görünüm vermek için farklı şekilde işlenir.
– Karabiber, daha zengin meyvemsi notalarını ortaya çıkarmak için sadece kırmızıya dönüp 3-4 gün güneşte kurutulan Piperaceae meyvelerinden yapılır.
– Yeşil biberler, rengi korunmuş olgunlaşmamış meyvelerdir. Daha az olgunlaştığı için, genellikle daha az piperin içeren, daha parlak, daha taze bir tattır. Meyveleri güneşten nazikçe kurutarak veya kükürt dioksit veya tuzlu su kullanarak korunur.
– Beyaz biber, esasen karabiberin merkezindeki tohumdur. Meyveler çok kırmızı olduklarında toplanır ve güneşte kuruduktan sonra bir hafta suda ıslatılır ve fermente edilir. Siyah kabuklar daha sonra genellikle elle suya sürülür.
– Kırmızı ve turuncu biberler, yeşil biberlerle aynı şekilde korunur,
– Pembe biberler ‘gerçek’ karabiber değil, kaju fıstığının akrabası olan Peru biber ağacı Schinus molle’den gelir.Yalnızca küresel ve mutfak benzerliği taşır.

Mesh (meş) bir elekten geçebilecek en büyük parçanın ölçüsü demektir.1 cm’deki telleri sayıp 2,5 ile çarparsak mesh ölçüsünü bulabiliriz.

  • Bütün Karabiber tipik olarak 6 ila 8 mesh’tir.
  • Yarı Kırık Karabiber tipik olarak yaklaşık 6 ila 8 mesh’dir.
  • Çeyrek Kırma Biber 8 ila 10 mesh’dir.
  • Kaba Karabiber 12 ila 14 mesh’tir.
  • Sofra Öğütülmüş Karabiber 18-28 mesh’dir.
  • Standart Öğütülmüş Karabiber 22-28 mesh’tir.
  • İnce Öğütülmüş Karabiber 30 ila 34 mesh’dir.
  • Öğütülmüş Beyaz Biber 60 mesh’dir.

Mesela öğütülmüş Tarçın 300 mesh’dir. Neredeyse su gibi akar ve  anında havaya uçar.

İşte teori: Cm kare başına delik sayısı ne kadar çoksa, ürün o kadar ince olur. Baharatlar ne kadar ince olursa, o kadar fazla yüzey alanı vardır ve çeşnilendirdiğiniz her şeye o kadar çabuk lezzet verir.

İpucu: En sevdiğimiz sağlıklı ipucu, tuza alternatif olarak fazladan karabiber serpmektir.

 

Ekonomi; Çukurova Baharatları olarak dünyanın dört bir yanındaki uzman üreticilerden temin ettiğimiz Karabiber  kalitesi her zaman en yüksek mutfak standardındayken, fiyatı, Türkiye’nin en düşük fiyatlardandır.

  • Karabiber, tipik bir restoranın baharat kullanımının yaklaşık% 50’sini temsil eder.
  • Karabiber hem A vitamini hem de C vitamini açısından zengindir. Karabiber ayrıca çok yüksek kafein içeriğine sahiptir.
  • Orta Çağ’da Karabiber, ağırlık olarak gümüşten daha değerliydi.
  • Bütün biberleri kapalı bir kapta, serin ve kuru bir yerde iki yıla kadar saklayın.
  • Öğütülmüş biber ambalajı açıldıktan yaklaşık dört ay sonra lezzetini kaybetmeye başlar, bu yüzden çok fazla biber kullanmıyorsanız, o büyük  kavanozlardan uzak durun.
  •  

Karabiber ve aktif bileşiği piperin, güçlü antioksidan aktiviteye sahip olabilir, bazı besinlerin (!aynı zamanda ilaçlarında) ve faydalı bileşiklerin emilimini artırabilir ve sindirim sağlığını iyileştirebilir. Yine de daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

error: Alert: Content is protected !!