Karanfil Nedir?
(Syzygium aromaticum) adı verilen yaprak dökmeyen bir ağacın çiçek tomurcuklarından yapılan baharattır. Karanfil çiçek tomurcukları olgunlaşmamış durumda hasat edilir, sonrasında kurutulur. Bütün karanfiller küçük, kırmızımsı kahverengi bir başak şeklindedir, genellikle yaklaşık 1 santimetre uzunluğunda, soğanımsı tepeye sahiptir. Karanfil bütün veya öğütülmüş olarak kullanılabilir.Çok güçlü, keskin bir tada ve aromaya sahiptir.
Anavatanı Endonezya olup, Adı Fransızca clou (çivi) dan gelir;MÖ 200 gibi erken bir tarihte , Java’dan Çin’in Han hanedanı sarayına giden elçiler , imparatorun izleyicileri sırasında nefeslerinin güzel kokması için geleneksel olarak ağızda tutulan karanfilleri getirdiler.Orta Çağ’ın sonlarında , Avrupa’da yiyecekleri korumak, tatlandırmak ve süslemek için karanfiller kullanıldı .Bugün Endonezya, Tanzanya, Zanzibar, Madagaskar, karanfilin ana ihracatçılarıdır.
Karanfiller ılık, kırmızımsı kahverengi renkte, iri, dolgun ve yağlı olmalıdır. Çiçek tomurcuklarının çoğu bozulmamış olmalıdır. Öjenol, aroma veren başlıca uçucu yağdır.
Kullanımı;. Pilava, Kek Hamurlarına ilave edin. Tarçın Çubukları ve Kişniş Tohumları ile mükemmel uyumu keşfedin. İki veya üç karanfil ile bir soğanı çırpın, pişirmeden önce biftek ve dana güveçlerine ekleyerek deneyebilirsiniz.
Ekonomi; Çukurova Baharatları olarak dünyanın dört bir yanındaki uzman üretici ve ithalatçılardan temin eden ettiğimiz Karanfillerin kalitesi her zaman en yüksek mutfak standardındayken, fiyatı, Türkiye’nin en düşük fiyatlarındandır.
- Karanfil yağı damıtma yoluyla elde edilir ve bu ekstrakte edilen yağ öjenol sayesinde son derece keskindir. Bu yağ, mikrop öldürücüler, parfümler ve gargaralarda, vanilin sentezinde ve tatlandırıcı veya yoğunlaştırıcı olarak kullanılır.
- Britanya’da 17. ve 18. yüzyıllarda , karanfiller yüksek ithalat fiyatları nedeniyle en azından ağırlıkları altın değerindeydi .
- Karanfil ağacı vahşi doğada 400 yıla kadar yaşayabilir.
- Arkeologlar tarafından bulunan en eski karanfillerin geçmişi MÖ 1700’lere kadar uzanmaktadır. Keşif, Suriye’de bir seramik kap içinde yapıldı.
- Karanfiller ağzı sıkıca kapatılmış bir cam kapta serin, karanlık ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Öğütülmüş karanfil yaklaşık altı ay saklanırken , bütün karanfil bu şekilde yaklaşık iki yıl taze kalır .
Karanfil yaygın olarak diş ağrısı sırasında doğrudan diş etlerine uygulanır. Ancak bu ve diğer kullanımları desteklemek için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç vardır.
