Vanilyanın çok lezzetli olduğunu biliyorsunuz, birçoğumuz için varsayılan aroma niteliğindedir. Ancak Vanilya’nın nadir ve pahalı olduğunu da biliyor muydunuz?
Orkide ailesinin meyve veren tek üyesidir.Vanilya fasulyesini üreten çiçek sadece bir gün sürer. Çekirdekler elle toplanır ve 4 ila 6 ay süren bir süreçte sertleştirilir, sarılır ve kurutulur.
İlginç bir şekilde, taze vanilya çekirdeklerinin tadı veya aroması yoktur . Farklı aroması ve tadı ile vanilin salınımı ile sonuçlanan kapsamlı bir kürleme sürecinden geçmeleri gerekir . Geleneksel yöntem, hasat edilen fasulyelerin koyu çikolata kahvesi rengine dönüşene kadar yaklaşık 10 gün boyunca gece terleme ve günlük güneşe maruz kalma sürecine tabi tutulmasıyla başlar.
Bu işlem ve elle tozlaşma ihtiyacı, vanilyayı en pahalı baharatlardan biri yapar . Vanilya, safrandan sonra ikinci en pahalı baharattır.
Dünyadaki vanilyanın çoğunluğu, daha çok Bourbon vanilyası veya Madagaskar vanilyası olarak bilinen V. planifolia türüdür .
- Cevap:Vanilin
Bugün, dünyadaki doğal vanilyanın yaklaşık% 80’i Madagaskar’daki küçük çiftliklerden geliyor. Orada yerli halk orkideleri elle tozlaştırmaya ve fasulyeleri geleneksel tarzda iyileştirmeye devam ediyor.
Dünya, vanilyanın zengin lezzet derinliğiyle büyülendi ve vanilya talebinin Madagaskar çiftliklerinden gelen arzı geçmesi uzun sürmedi. 1800’lerde ve 1900’lerde, kimyagerler aroma arzını genişletmek için botanikçilerden işi devraldı. Sertleştirilmiş vanilya çekirdeklerinin ana lezzet bileşeni olan vanilin, çam kabuğu, karanfil yağı, pirinç kepeği ve ligninden çeşitli şekillerde sentezlendi ve vanilya dünya sahnesine çıktıktan kısa bir süre sonra, yapay olarak oluşturulan kardeş vanilin doğdu.
Ancak bir sorun var: Dünyadaki doğal vanilya üretimi çok az ve son yıllarda düşüyor.Günümüzde yaklaşık 18.000 küresel üründe kullanılan vanilya aromasının %1’den azı gerçek vanilya orkidelerinden gelir.
Vanilin tüketiciler için vanilyadan çok daha ucuzdur, ve emin olabileceğimiz tek şey, insanların vanilyayı sevmesidir.
Kalite:
Vanilya Kapsülleri zengin, koyu kahverengi bir renkte, görünüşte biraz buruşuk ama yine de esnek ve dayanıklı olmalıdır. Karmaşık ama ince meyveli ‘buket’ yaşla birlikte gelişir ve uzun ömürlüdür. Vanilin, vanilya çekirdeklerinin birincil aroma bileşenidir.
Vanilya Kapsülleri zengin, koyu kahverengi bir renkte, görünüşte biraz buruşuk ama yine de esnek ve dayanıklı olmalıdır. Karmaşık ama ince meyveli ‘buket’ yaşla birlikte gelişir ve uzun ömürlüdür. Vanilin, vanilya çekirdeklerinin birincil aroma bileşenidir.
Kullanımı;. Dondurmanın en yaygın aroması vanilyadır.Vanilya kendi başına değerli bir tatlandırıcı ajan olmasına rağmen, çikolata , muhallebi , karamel , kahve ve diğerleri gibi kendi aromasının genellikle tamamlayıcı olduğu diğer maddelerin lezzetini arttırmak için de kullanılır .
- Vanilin, gerçek vanilya meyvelerinin tanımlanmış 171 aromatik bileşeninden yalnızca biridir,
- Dünya çapında her yıl 1400 ila 2300 ton arasında kurutulmuş vanilya üretilmektedir.
- Leptotes bicolor Süt ve dondurmada vanilya yerine kullanılan, Paraguay ve Güney Brezilya’ya özgü bir orkide türüdür. Vanilyadan daha soğuk iklimlerde yetişir. Vanilya özünün ana bileşiği olan vanilin içerir.
- Arkeologlar tarafından bulunan en eski karanfillerin geçmişi MÖ 1700’lere kadar uzanmaktadır. Keşif, Suriye’de bir seramik kap içinde yapıldı.