Kekik, Lamiaceae familyasına ait otsu bir bitkidir. Orta Asya ve Akdeniz ülkelerine özgü yaklaşık 36 çeşit kekik vardır.
Türkiye Kekik üretiminde şu anda dünya lideridir.
Kekik, yeterli doğrudan güneş ışığı ve nem sağlayan alanlarda iyi drene edilmiş topraklarda büyür. Bu bitki aynı zamanda yabani mercanköşk olarak da bilinir çünkü tatlı mercanköşk (başka bir popüler baharat) ile yakından ilgilidir. Kurutulmuş kekik yaprakları keskin, hafif acı bir tada sahiptir. Kekik, dünya çapında çeşitli mutfaklarda kullanılmaktadır. Akdeniz tipi yemeklerin kaçınılmaz içeriğini temsil eder. Kekik baharat olarak kullanılmasının yanı sıra insan sağlığına da faydalıdır. Ayrıca çevredeki bitkilerin büyümesini iyileştirdiği için bahçecilikte de kullanılır.
- Bünyelerinde etkin madde olarak timol ve karvakrol barındıran bütün bitkilere kekik adı verilmektedir
- Eski Yunanlılar, kekik dolu tarlalarda otlayan ineklerin daha lezzetli ete sahip olduğuna inanıyordu .
- “Kekik” adı Yunancadan gelir ve “dağların keyfi” anlamına gelir.
- Kekik en çok “pizza otu” olarak bilinir. Bunun dışında kekik, makarna, spagetti ve domates yemekleri gibi ünlü İtalyan spesiyalitelerinin hazırlanmasında temel malzeme olarak kullanılmaktadır.
- Maksimum lezzet için pişirme işleminin sonuna doğru ekleyin.
- Daha fazla lezzet vermek için yaprakları doğrayın, ezin veya öğütün.
- Küçük bir miktarla başlayın ve ölçeği büyütün, çünkü çok fazla kekik yiyeceği acı hale getirebilir.
- Bir çay kaşığı kurutulmuş kekik, bir yemek kaşığı taze kekikle eşdeğerdir.
- Özellikle tarçın ve kimyon gibi ısınan baharatlarla iyi eşleşir.
- Kullanmadan önce kurutulmuş kekiği biraz su veya yağ ile yeniden sulandırmak harika bir ipucu – bu basit numara bitkiyi canlandıracak ve maksimum lezzet sağlayacak.Kuru kekik yaprakları, genellikle sebze ve etten yapılan tuzlu yemeklerin lezzetini iyileştirmek için kullanılır
Ekonomi; Çukurova Baharatları olarak Denizli bölgesindeki uzman üreticilerden temin ettiğimiz Kekiğin kalitesi her zaman en yüksek mutfak standardındayken, Türkiye’nin en düşük fiyatlarındandır.

Kekik, vücudun bakır , demir ve çinkoyu emme yeteneğini etkileyebilir . Kan şekerini de düşürebilir.
Kekik, fesleğen, lavanta, nane ve adaçayı içeren Lamiaceae familyasına ait bitkilere alerjisi olan kişiler, kekiğe alerjik reaksiyon geliştirebilecekleri için dikkatli olmalıdırlar.
Işık ve hava bitkinin tadını bozar. Kuru kekik, en iyi lezzet ve kalite ile bir seneye kadar dayanır.