Kuş üzümü, ince ekşi notasıyla harika yoğun bir tada sahiptir ve C vitamini ile doludur.Kuru üzüm gibi doğal olarak kurutulur , bu da onlara koyu rengini verir.Standart kuru üzümlerin yaklaşık dörtte bir büyüklüğündedir ve çekirdeksizdir.Ana üreticileri Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, Yunanistan ve Avustralya’dır.Ülkemiz Kuş Üzümü üretiminin %70’ini Mersin/Gülnar ilçesi karşılamaktadır.
Gerçek kurutulmuş kuş üzümü bulmak zordur ve tipik olarak diğer siyah ve küçük üzümler kuş üzümü olarak etiketlenir.
Türk mutfağında genellikle dolma, sarma, iç pilavı gibi yemeklerde çam fıstığı ile birlikte kullanılır. Zerde ve aşure gibi bazı tatlı türlerinde kullanılıyor.
Kalite:Kuş üzümü, küf, çürüme, renk değişimi, kurtçuk ve yapımış meyve yığınları gibi düşük kalite belirtisi göstermemelidir.Serbest akışlı ve 25 gr’ ındaki tane sayısı 250-500 adet arasında olmalıdır.
- Kuş Üzümü, kuru üzümlerin aksine diğer tatları emmez.Bu nedenle diğer üzümlerin aksine pişirmeye başlarken kullanılabilir.Pirinçli tariflere çok yakışır.
Ekonomi; Çukurova Baharatları olarak Gülnarda bulunan uzman üreticilerden temin ettiğimiz kuş üzümü, en yüksek olgunlukta hasat edilir ve üzerlerine hiçbir katkı maddesi, ilave şeker veya yağ eklenmeden mükemmel bir şekilde kurutulur ve işletmemizde standartlara uygun olarak elenir, ve temizlenir.Çukurova Kuş Üzümü kalitesi her zaman en yüksek mutfak standardındayken, Türkiye’nin en düşük fiyatlarındandır.
- Bazı kuş üzümü çeşitleri kırmızı, beyaz veya pembe meyveler üretir. Daha tatlı bir tada sahiptirler, ancak siyah kuş üzümünden daha az besin içerirler .
- Kuş üzümü, 1900’lerin başında Amerika Birleşik Devletleri’nde beyaz çam ağaçlarını öldüren bir mantar yaydığı için yasaklandı .
- Kuş Üzümü köpekler için nefrotoksiktir. Bu toksisite, böbrek yetmezliği olarak kendini gösterir ve nispeten küçük dozlarda görülebilir.
- Kuş üzümü on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllarda, şeker yaygın olarak bulunmadan önce Akdeniz’den tatlı olarak ithal edilen lüks ürünler arasındaydı.
Kuş Üzümü Hasatı




Kuş üzümü C vitamini yanında bol miktarda antioksidan ve antosiyanin içerir. Bunlar bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye, boğaz ağrısını yatıştırmaya ve grip semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Çukurova Kuş Üzümünü, normal oda sıcaklığında yaklaşık 6 ila 12 ay saklayabilirsiniz.Taze kuş üzümü kullanmadan hemen önce durulayın ve temiz bir havluyla hafifçe kurulayın. Tüm meyvelerde olduğu gibi, onları vaktinden önce yıkamayın – ekstra neme maruz kalmaları ömürlerini kısaltarak buzdolabında küflenmelerine veya çürümelerine neden olur.