Slide Ürünler Tarifler Keşfedin Bize Ulaşın navigate_next navigate_next navigate_next navigate_next X

Zencefil

Zencefil bitkisinin yer altı sapı (köksap olarak bilinir) baharat olarak kullanılan şeydir.Adı, ‘boynuz şeklinde’ anlamına gelen eski Sanskritçe singabera’dan gelir.Kakule ve zerdeçal içeren bir bitki ailesinin üyesidir, Ancak çoğu bitki için alışılmadık bir şekilde, doğada yetişmez ve tohumdan yetiştirilemez, ancak kök bölünerek yetiştirilmesi gerekir.

 

Zencefil in kökenleri belirsizdir, ancak verimli topraklarda bol yağış alan yüksek rakımlarda iyi büyür ve az sayıda doğal düşmanı olduğu için (genel bir kural olarak) pestisitlere nadiren ihtiyaç duyulur. ancak bu her zaman böyle değildir. Jamaika zencefili dünya çapında ünlüdür ve aromatik ve keskin tadı ile ödüllendirilmiştir, ancak 1990’larda Jamaika’nın zencefil üretimi tarımsal hastalıklar  nedeniyle tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi ve adanın zencefil endüstrisinin azalmasına yol açtı. Şu anda, Hindistan dünyadaki en büyük zencefil üreticisidir.

  • Ginger Island adında bir ada var. Tek sorun, hiç kimsenin zencefil yetiştirememesi ve adada yaşayanların olmaması.
  • Aslında yaklaşık 1300 türü var. Genellikle süs, baharat ve tıbbi amaçlar için kullanılırlar. Bu türün çoğu bitkisinin aromatik egzotik çiçekleri vardır. 
  • Tarihsel olarak zencefil, Ayurveda Kızılderilileri ve geleneksel Çinliler tarafından tıbbi bir kök olarak kullanılan 5000 yıl öncesine kadar izlenebilir.

Yaklaşık bir metre (3 ila 4 fit) uzunluğunda, yıllık yapraklı gövdelere sahip , çok yıllık saz benzeri bir bitkidir . Sarı çiçeklere dönüşen beyaz ve pembe çiçek tomurcukları kümeleri üretir. Estetik çekiciliği ve bitkinin sıcak iklimlere adaptasyonu nedeniyle, genellikle subtropikal evlerin çevresinde peyzaj düzenlemesi olarak kullanılır.

Zencefil kökü  sarı, beyaz veya kırmızı olabilir. Bitkinin olgun veya gençken hasat edilmiş olmasına bağlı olarak kalın veya ince kahverengimsi bir kabukla kaplıdır.

Hasat, köksapları topraktan kaldırarak, temizleyerek ve güneşte kurutarak yapılır. Kurutulmuş zencefil rizomlarının şekli düzensiz, dallı veya hurma şeklindedir.

 

Kaliteli Öğütülmüş Zencefil, hafif acı, keskin bir tada ve soluk krem ​​rengine sahip olmalıdır. Gingeroller, ana lezzet bileşenleridir.Kurutulmuş zencefil kökleri hafif bir kokuya sahiptir, ancak kırıldıklarında veya öğütüldüklerinde güçlü ve benzersiz aromalarını yayarlar.Bunun için paketlenmeden hemen önce öğütür ve bu muhteşem aromayı sizler için hapsederiz. 

Zencefilin 7 farklı Mutfak Şekli vardır

Zencefili düşündüğünüzde aklınıza ne geliyor? Zencefili zencefilli gazoz veya zencefilli ekmekle sınırlamak, unu sadece keklerle sınırlamaktır. Zencefil sadece taze zencefil kökü olarak bulunmaz, yedi farklı şekilde bulunabilir.

  • Çiğ Zencefil: rendelenmiş, doğranmış veya çiğ zencefil suyu. Zencefil sadece Asya yemekleri için değildir; taze zencefil etler, pişmiş sebzeler, çorbalar, ekmekler, kekler, dondurmalara lezzet katabilir.
  • Kurutulmuş zencefil: Toz halinde değil, kök şeklinde kurutulur. Taze zencefil için harika bir alternatiftir ve yukarıdaki tariflerin çoğunda kullanılabilir – kurutma işleminde lezzetin bir kısmı kaybolduğu için miktarı ikiye katlamanız gerekebilir.
  • Zencefil Turşusu: Japonya’da gari veya beni shoga , tatlı sirke turşusu ile yapılır ve genellikle parlak pembe renktedir. Suşiye eşlik eder ve nefesi tazelemek için de yenir. Hint mutfağında zencefil turşusu diğer sebzelerle birlikte baharatlı bir karışımda yapılır.
  • Korunmuş zencefil: zencefil, Asya veya özel mağazalarda bulunan şeker-tuz çözeltisiyle korunur. Tatlılar ve salatalar için harika
  • Kristalize zencefil: veya şekerlenmiş zencefil, şekerle kristalleşene ve şekerle kaplanana kadar pişirilir. O kadar keskin ve zencefil değil, tatlı için harikadır.
  • Öğütülmüş zencefil: Toz halindeki zencefildir, öğütülmüş zencefili taze yerine kullanabilirsiniz, ancak miktarı ikiye katlamanız gerekir. Daha uzun bir raf ömrüne sahiptir ve zencefil aromasının aşırı güçlü olmasını istemediğiniz tatlılar ve kekler için harikadır.
  • Zencefil yağı: Tıbbi özellikleri nedeniyle daha çok kullanılır. Ondan bazı demlenmiş kokteyller ve alkolsüz kokteyller yapılabilir.

Ekonomi; Çukurova Zencefil kalitesi her zaman en yüksek mutfak standardındayken, fiyatı, Türkiye’nin en düşük fiyatlardandır.

Zencefil kilerinizde sadece bir çeşni değildir, iyileştirici güçlere sahiptir. Zencefil geleneksel olarak mide rahatsızlığını ve hareket hastalığını tedavi etmek için kullanılmıştır. Zencefil çayı genellikle mide bulantısı ve sindirim sorunları olan kişiler için tavsiye edilir. Gingerol, güçlü antienflamatuvar ve antioksidan etkilere sahip olan zencefildeki ana biyoaktif bileşiktir. Aç hissetmediyseniz, zencefil o yavaşlayan sindirim sistemini gerçekten güçlendirebilir ve iştahınızı harekete geçirebilir. Şişkinlik için harika bir ev ilacı.

Zencefilin  krampları azalttığı söyleniyor . Ballı ve ılık suyla zencefil rahatlama sağlayabilir.

Zencefil, eklem ağrılarını azaltmaya ve ayrıca egzersiz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Egzersizinizden sonra protein karışımınıza biraz zencefil ekleyin.

Sinüsleriniz sizi rahatsız ediyorsa ve boğazınızda tahriş varsa, zencefil kesinlikle semptomları azaltmaya yardımcı olur.

Gingerol ile ilgili zencefil bileşenlerinin antimikrobiyal ve antifungal özelliklere sahip olduğu bildirilmiştir.

Zencefil sadece eklem ağrılarınızı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda afrodizyak özelliklerine sahiptir ve metabolizmanızı da artırabilir.

Öğütülmüş zencefil, kapalı bir kapta serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır.Ancak zamanla güçlerini kaybederler ve artık yiyeceklere lezzet katmazlar. Aroma gitmişse, lezzet büyük olasılıkla kurutulmuş zencefilden de kaybolur.

Alternatif saklama şekli:Zencefil, daha uzun bir raf ömrü için tamamen veya tuz eklenmiş bir macun halinde dondurulabilir. 

error: Alert: Content is protected !!