Bu muhteşem baharat, birçok tatlıya ve unlu mamullere ihtişam katar.Türkiye’de geleneksel kurabiyelerde kullanılır.Mısırlılar, balı mahleb ezmesi ile karıştırıp susam ve kuruyemiş gibi diğer maddeleri ekleyerek ekmekle birlikte tatlı veya atıştırmalık olarak tüketirler.
Bugün yetiştiriciliği ve kullanımı, büyük ölçüde 19. ve daha önceki yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğu’nu oluşturan bölgeyle sınırlıdır.Türkiye ve Suriye, ana ihracat ülkesidir.
Doğada vahşi bulunan Rosaceae ailesinin bir üyesi olan Prunus mahaleb L., Akdeniz ülkeleri, orta Avrupa, kuzey Afrika ve Asya’da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Küçücük kirazları olgunlaşıp kurutulduktan sonra çekirdekleri kırılarak içerisindeki levze alınır.
Piyasada mahlep olarak bilinen budur.Oldukça arzu edilen tadı ve kokusu ile geleneksel tıp ve kozmetikte kullanımları ve unlu mamuller için aroma maddesi olarak kullanılır.
Eski çağlardan beri insan diyetinin temelini oluşturmuştur. Neredeyse tüm insanlar, yaş veya sosyal statüden bağımsız olarak, bir tür ekmek tüketir. Aslında tahıl kategorisi, yeni besin piramidinin en büyük kısmıdır. En çok tüketilen ekmek buğdaydan yapılır, ancak besin değeri düşüktür.
Günümüzde insanlar sağlıklı ekmek, özellikle temel amino asitler, omega 3 yağ asitleri, fenolik bileşikler, mineraller ve vitaminlerle güçlendirilmiş ekmek tüketmek istiyor. Bu sağlıklı ekmeğin beslenme kalitesi, buğday dışı unun çeşitli kaynaklarının yanı sıra tohumlar, baklagiller, kabuklu yemişler veya baharatlar gibi ek bileşenler eklenerek iyileştirilebilir. Bunun gibi geliştirmeler, tüketicilerin çıkarlarını tatmin etmek için giderek daha fazla yapılmaktadır.
Kalite:Tane mahlebin özelliği birkaç yıl bekletilebilir oluşudur.Genellikle Tane mahlebi Tokat, Zile, Amasya, Çorum bölgelerinden tane olarak alır, paketlemeden hemen önce öğütür ve bu muhteşem aromayı sizler için hapsederiz.
Mutfak Kullanımları
Birçok araştırmada mahlep tozunun, özel bir koku ve lezzet elde etmenin yanı sıra fırıncılık ürünlerinde fiziksel, dokusal ve duyusal özellikleri iyileştirdiğini kanıtlamıştır. Tüketici kabul testlerinde, una % 1 ve % 2 mahlep ilave edilerek yapılan ekmek, kurabiye vb ürünler yüksek puanlara sahip olmuştur.
- Tohum çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir.
- Kurutulmuş çekirdekler ekmeklerde, tatlı hamur işlerinde, şekerlemelerde vb. Tatlandırıcı olarak kullanılır..
- Ekmek, bisküvi, tatlı kek ve hamur işleri gibi unlu mamullerde önemli bir bileşen olarak eklenir.
- Sotelenmiş sebzelere veya kremalı çorbalara, özellikle havuçlu veya balkabağı içeren yemeklere serpebilirsiniz .
- Birgün mahlep ağacı ile karşılaşırsanız, bitkinin tohumlarının muhteşem özelliklerinin yanı sıra meyveleride yenilebilir olabilir.Fakat meyveler acı ise toksik bileşiklerin varlığından dolayı yenmemelidir.
- Mahlep yüksek etkili cilt beyazlatma bileşikleri içerdiğinden kozmetik endüstrisi için önemli potansiyele sahiptir.
Çukurova Öğütülmüş mahlep, kapalı bir kapta serin ve karanlık bir yerde 2 yıla kadar saklanabilir.