Sihirli kelime “Açıl susam açıl!” Ali Baba ve 40 haramiler hikayesinden. “Muhtemelen gerçek susam meyvesinden esinlenlenildi, çünkü meyve olgunlaştığında ondan birçok beklenmedik aromatik tohum çıkıyor.
Susam tohumları , çeşide bağlı olarak birçok renkte bulunur. En çok ticareti yapılan susam çeşidi kremsi veya inci beyazıdır . Diğer yaygın renkler devetüyü, ten rengi, altın, kahverengi, kırmızımsı, gri ve siyahtır. Meyveyi koruyan kabuk meyvenin renginden bir ton daha koyudur.
Susam, herhangi bir tohumun en yüksek yağ içeriklerinden birine sahiptir. Zengin, cevizli bir tada sahip, dünya mutfaklarında yaygın bir içeriktir.

Susam, 50 ila 100 cm boyunda büyüyen ve karşılıklı yaprakları olan bir yıllık bitkidir. Çiçeklerin renkleri değişebilir, bazıları beyaz, mavi veya mor olabilir. Kabuk ve meyve rengi aynıdır.Susam, kısmen geniş kök sistemi nedeniyle kuraklığa dayanıklıdır. Ancak çimlenme ve erken büyüme için yeterli neme ihtiyaç duyar.
Susam küçük, yassı bir tohum olduğundan hasattan sonra kurutulması zordur çünkü küçük tohum, havanın tohum etrafında hareketini zorlaştırır. Bu nedenle, tohumların mümkün olduğunca kuru hasat edilmesi ve% 6 veya daha az nemde depolanması gerekir.
Hasattan sonra tohumlar genellikle temizlenir ve kabuğu çıkarılır. Bazı ülkelerde, tohumlar kabuğu çıkarıldıktan sonra, mükemmel rengi sağlamak için renksiz tohumları reddeden bir elektronik renk ayırma makinesinden geçirilir.
Susam tohumları tarih öncesi çağlardan beri dünyanın tropik bölgelerinde yetiştirilirken, geleneksel efsaneler kökenlerinin daha da eskilere gittiğini savunuyor.
Bu tohumların ilk olarak Hindistan’da ortaya çıktığı düşünülüyor ve erken Hindu efsanelerinde bahsediliyordu. Bu efsanelerde susam tohumlarının ölümsüzlük sembolü olduğu masallar anlatılır. Hindistan’dan Orta Doğu, Afrika ve Asya’ya susam tohumları tanıtıldı.
Susam tohumları, yağ için işlenen ilk mahsullerden ve aynı zamanda en eski çeşnilerden biriydi. Unlu mamullere susam tohumlarının eklenmesi, ekmek hamuruna tohumları ekleyen bir fırıncıyı tasvir eden eski bir mezar resminden eski Mısır zamanlarına kadar izlenebilir.
Kaliteli bir Susam’da renk, kalitenin anlaşılmasında ve fiyatın belirlenmesinde önemli bir faktördür.Susam tohumları, küçük, yassı oval tohumlardır, genellikle inci beyazı ve kremsi renkte cevizimsi bir tada ve narin, neredeyse görünmez bir çıtırtıya sahip olmalıdır.
Çiğ olarak tüketilebilirler ancak daha geniş uygulama alanı kavurmak ve garnitür olarak eklemektir. Çoğu zaman salatalarda ve ekmeğin üzerine sos olarak kullanılırlar. Ancak özellikle susam tohumunun ağırlıklı kullanıldığı Güneydoğu Asya yemeklerinde pek çok deniz ürünü tarifleri vardır.
Birkaç Hızlı İpucu ve Servis Fikri:
- Susam tohumları, düşük sıcaklıkta birkaç dakika kavrulduklarında aromaları daha belirgin hale gelir.
- Kızarmış susam tohumlarını pirinç sirkesi, soya sosu ve ezilmiş sarımsakla birleştirin ve salatalar, sebzeler ve eriştelerin üzerine sos kullanın.
- Susam tohumu, zengin, lezzetli tadı nedeniyle yemeklerde bütün olarak kullanılır. Bazen ekmeklere, simit ve hamburger ekmeğine genellikle susam tohumları eklenir . Çoğunlukla çubuk şeklinde kraker olarak pişirilebilirler.
100 Gr Susam Tohumunun Besin Değeri:
Susam tohumları oldukça besleyicidir çünkü bu tohumlardan sadece 100 gramında 573 kcal enerji bulunabilir. Ek olarak, yaklaşık 50 gram yağ içerirler ve bunun yaklaşık% 85’i sağlıklı yağlardır. Bu Susam tohumları ayrıca vitaminler arasında bol miktarda B6 vitamini, tiamin ve niasin ve mineraller arasında kalsiyum , bakır, magnezyum , demir ve fosfor içerir.
Ekonomi; Kaliteli bütün susam tohumlarını sizler için tedarik ediyor ve bunları yerel olarak işliyor ve temizliyoruz. Tam kontrolümüz altında, sıkı üretim yöntemlerimiz ile ürünün Türk Gıda Kodeksi ve Türk standartlarına uygunluğundan oluyoruz.Bu, saf ve tağşiş içermeyen ve en sevdiğiniz yemeklere lezzetli bir katkı sağlayan ürünle sonuçlanıyor.Aynı zamanda fiyatı, Türkiye’nin en düşüklerindendir.

- Susam tohumları, 17. yüzyılda Afrikalı köleler tarafından Amerika’ya getirildi ve 1930’larda Amerika’da kullanılan başlıca bitkisel yağ susam yağıydı.
- Susam tohumları glütensizdir ve bu nedenle çölyak hastalığından muzdarip insanlar tarafından yenebilir.
- Dünyanın önde gelen susam tohumları üreticileri Hindistan, Myanmar, Çin, Nijerya ve Tanzanya’dır.
- Susam tohumları oldukça küçüktür, 100 gram almak için 500 tohuma ihtiyacınız var.
Susam tohumları çok yağlı olduklarından bozulmaya ve ekşimeye eğilimlidirler.Her zaman hava geçirmez bir kapta ve kuru, karanlık ve serin koşullarda saklanmalıdır.
Hava geçirmez bir kapta oda sıcaklığında veya buzdolabında saklandığında susam tohumları sırasıyla 3 ay veya 6 aya kadar dayanır. Dondurucuda hava geçirmez bir kapta saklandığında susam tohumları bir yıla kadar dayanabilir.